Çizgilerle

Çizgilerle

Nadide bir Kırkyama (Patchwork) dostu

Bu çizgiler beni en iyi şekilde anlatıyor. Hiç dikiş bilmeden çok beğendiğim kırkyama'ya (patchwork) başladım. Hala kendimi dikiş bilenlerin kategorisine sokmuyorum. Ben bu hobiyi kumaşlarla resim yapmaya benzetiyorum. Bende yoğunlaşan sevgi, daha sonraları, bu konuda yayın eksikliği hissettiğim için bir dergi çıkarmaya teşvik etti. Maalesef o dönemde oluşan kriz nedeniylede ancak yedi sayı dergi yayınlayabildik. Dostluğa önem verdiğim için bu hobim ve dergilerim beni Türkiye'mizin en uç noktalarından bile arkadaş, dost sahibi etti. İşte bu da benim en büyük zenginliğim.
Sizlerle bu dergilerimide paylaşmak istiyorum.



Karelerden Oluşan Çift Kişilik Yatak Örtüsü

Karelerden Oluşan Çift Kişilik Yatak Örtüsü
Elde kalmış kumaşlardan 16,5 X 16,5 cm kesilerek dikilmiş, 210 parçadan oluşan yatak örtüsü, etrafı biye ile temizlenmiş ve makinada yorganlama yapılmıştır. (Aşağıda daha büyük resim var)

Kutu Ev

Kutu Ev
Çocuklarınıza, torunlarınıza yapmaya ne dersiniz! Ben bir sitede gördüm ve yapmaya karar verdim. Ailemizin en küçük kızı Melis'e hediye ettim. Onun kulağına söyle bir şey fısıldadım; olmasını çok istediğin şeyleri bir kağıda yaz ve bu kutunun içine at dedim. Melisin o an'ki gülüşü hala gözümün önünde. Unutmayalım'ki çocukları küçük şeylerle mutlu etmek çok kolay. Sevgiyle kalın arkadaşlar.

Duvar panosu

Duvar panosu
Keçelerle,değişik kumaşlarla ve aplike olarak çalıştım.

Mini pano

Mini pano
Evlerden oluşan bu panoda'da keçe kullandım. Ve renkleri hiç korkmadan kullanmanızı tavsiye ederim. "Yüreğinizin Götürdüğü Yere" gidebilmek için!

Nadide'den Faydalı Öneri

Vazgeçilmez Mineral "Magnezyum"

Magnezyum vücudumuz için hayati önem taşıyan 11 mineralden biridir. Vücudumuzdaki yaklaşık 20-28 gr magnezyumun %60'ı kemik ve dişlerimizde, % 39'u kaslarımızda bulunur. Kanda ise toplam magnezyumun % 1'i bulunmaktadır. ( Serum seviyesi 1,5 - 2,1 mEq/L) Vücudumuzdaki 300 den fazla biyokimyasal reaksiyonda rolü vardır. Kas ve sinir fonksiyonlarının yürütülmesi, kemik güçlülüğünün sağlanması, kalp ritminin düzeninin sağlanmasında rolü büyüktür. Enerji metabolizması ve protein sentezinde de yer almaktadır. Sinir sisteminin ve kasların gevşemesini sağlayan magnezyum aynı zamanda, sakinleşmeye de yardımcı olduğu için " Anti-stres Minerali " olarak bilinir. Magnezyum kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesinde önemli bir rol alır. Bu hayati mineral vücudumuzun C vitamini, kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyumu daha etkili bir şekilde kullanabilmesi için gereklidir. Magnezyum sağlıklı dişler ve sindirim sisteminin rahatlığı için de önemlidir. Kemik ve dişlerin gelişimini ve sağlıklı kalmalarını, sinir iletişimlerini ve enerji oluşumunu sağlar. İskelet ve sindirim sistemindeki adalelerin kasıldıktan sonra gevşemeleri ancak magnezyum varlığında mümkündür. Magnezyum, proteinlerin özümlenmesini sağlar, kasların gerilip gevşemesinde ve kemik yapısının korunmasında, hormon salgılanmasında önemli rolü vardır. Ayrıca sinirlerin düzenli faaliyet göstermelerine yardım eder, antialerjik, ağrı kesici ve sinirleri güçlendirici etkisi vardır. Bu özelliği ile kalpteki damarların da esnekliğini sağlayarak kalp krizlerini önleyici etki gösterir.

Magnezyum, toprakta ve deniz suyunda saklıdır. Vücudumuzun da sürekli doldurulması gereken bir magnezyum rezervi vardır. Yanlış beslenme, toprakta bu mineralin giderek azalması magnezyumun vücut tarafından yeteri kadar alınamamasına neden olur. Ayrıca fazla terleyen veya idrar söktürücü ilaç alan kişilerde vücuttan daha fazla magnezyum atılımı ortaya çıkar. Alkol, tütün/sigara kullanımı, stres, hamilelik ve emzirme gibi durumlarda ise vücudun magnezyuma olan ihtiyacı daha da artar.

Günlük hayatımızda şikâyet ettiğimiz birçok rahatsızlığın, magnezyum eksikliğinden kaynaklandığını ve hatta yüksek seviyede magnezyum eksikliğinin, ölüme bile sebebiyet verebileceğini biliyor musunuz? Magnezyum, enerji gerektiren tüm bedensel olayların yürütülmesinde başrolü oynamaktadır. Aslında vücudumuz için gereken Magnezyum'u günlük öğünlerimiz ve içtiğimiz su ile almamız gerekir. Ancak tarımda hormon kullanımının yaygınlaşması, içme suyu olarak sert suların tercih edilmemesi ve “fast food” tarzı yiyeceklerin tüketimi, alkol alınması, en önemlisi tütün ürünleri, sigara, puro, nargile kullanımı ile ne yazık ki aldığımız magnezyum miktarı gün geçtikçe azalmakta ve tehlikeli seviyelere düşmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmada 1940–1994 yılları arasında 32 milyon kişinin Magnezyum eksikliğinden yaşamını yitirdiği ve toplumda Magnezyum eksikliği görülme oranının %10–20 arasında olduğu ortaya çıkmıştır...

Magnezyum neden gerekli?

Magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümü olmaz, insanlarda bedensel aktiviteler meydana gelmez. Magnezyum vücudumuzda bir ön faktör gibi rol oynayarak 300 den fazla enzimatik reaksiyona girer. Kemiklerin güçlenmesini sağlar. Karbonhidrat metabolizmasında en temel görevleri alır. Canlıların yaşamında temel olan proteinlerin yapımından sorumludur. Magnezyumun yaşamsal organımız kalp üzerinde de olumlu etkileri vardır. Aritmilerin tedavisi ve kalp krizinin tedavisinde kullanılan magnezyum, kalp kasının kasılma şiddetini azaltır. Kalbin daha az enerji ve oksijen kullanmasını sağlar. Başka bir deyişle Kalbin ekonomik çalışmasın sağlar. Bu bilgiler ışığında magnezyum eksikliğinin insan yaşamında son derece önemli olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Ancak günümüz koşullarında ne yazık ki doğal yollar ile bu eksikliği gidermek gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Yeterli seviyede magnezyum alınmazsa ne olur? Kaslarda gerilmeler ve kramplar, sersemleme, yoğunlaşma bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk hissi, kadınlarda ağrılı adet, ellerde iğnelenme hissi, uyuşukluk, migren, gerilim tipi baş ağrısı, bulantı, kusma ve çarpıntı gibi ortaya çıkan belirtiler vücudumuzda magnezyum eksikliğinin habercisi olabilir.

Magnezyum gereksinimi

Yetişkin bir kişinin günlük magnezyum ihtiyacı Dünya Sağlık Teşkilatı'na göre 300 mg. dır. Ancak magnezyum ihtiyacı özellikle hamile kadınlar ve emziren annelerde, iki katına kadar çıkabilmektedir. Gebelik döneminde görülen krampların çözümü magnezyumdur. Bu anlamda, sağlıklı çocuk doğumunda ve gelişiminde magnezyum ihtiyacını kesinlikle gözden kaçırmamak gerekmektedir. Ayrıca magnezyum, alkol tüketimi, tütün/sigara kullanımı, yoğun zihinsel faaliyetler, fiziksel stres ve stres durumlarında, magnezyumun atılmasına neden olan ilaçların kullanımında magnezyum gereksinimi artmaktadır.
Magnezyum eksikliği:
Magnezyum eksikliğinde sinirlilik, depresyon, kas krampları ve kasılmaları, kalp ritminde bozulmalar, solukluk, uyuşukluk, koroner spazm gibi belirtiler görülebilir. Belenmede günlük sebze ve meyve alımına, yeşil sebzeler yemeye dikkat edilirse ekstra magnezyum almaya gerek olmaz. Ancak yukarıda sayılan hastalıklarda ve ilaç, alkol, tütün kullanımında ekstra magnezyuma gereksinim olabilir.


Magnezyum ve Kan Basıncı:
Magnezyum kan basıncının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengin, sodyum ve yağdan fakir diyetle beslenenlerde kan basıncında düşmelere rastlanmıştır. Magnezyum stres ve stresle ilgili hastalıklar üzerindeki etkisi ile son yıllarda dikkatleri üzerine çekmiş bir mineraldir. Günümüzde değişen beslenme alışkanlıkları ve diğer besin grupları için de geçerli olduğu gibi bilinçsiz beslenme ve tüketim, magnezyumun da eksikliğine yol açmakta ve kalp damar hastalıklarına yatkınlık, zihinsel ve sinirsel sorunlara varıncaya kadar pek çok psikolojik ve organik sorunu da beraberinde getirmektedir.
Magnezyum içeren yiyecekler:
Doğada yaygın olarak bulunur; deniz suyu, kaynak suları ve tüm yeşil bitkiler, magnezyum taşır. Magnezyum alımı günümüzde gittikçe azalmaktadır. Bitkilerin taşıdığı magnezyum miktarı da hızla azalmaktadır, potasyumlu gübreler ve asit yağmurları toprağın ve neticesinde bitkilerin magnezyum içeriğini azaltmaktadır. Yanlış beslenme ve doğal kaynak suların, sert suların yerine işlenmiş suların tüketilmesi de magnezyum alımını azaltan faktörlerdendir.
Ispanak gibi yeşil sebzeler içerdikleri klorofilin yapısında magnezyum olduğu için iyi birer magnezyum kaynağıdır. Ayrıca kuru yemişler, tohumlar ve tüm hububatlar magnezyum içerirler. Ayrıca muz, avokado, kakao (çikolata), dil balığı gibi yiyeceklerde magnezyumun önemli kaynaklarındandır.
Her ne kadar magnezyum içeren yiyecekler çok çeşitli ise de tüm bu yiyeceklerin içindeki magnezyum miktarları tek başlarına magnezyum ihtiyacını karşılamada yeterli olmaz. Bu sebeple gün boyunca çeşitli meyve ve sebzeler ile hububatların çeşitlerini tüketmek magnezyum ihtiyacının karşılanması için iyi bir önlem olacaktır. İşleme tabi tutulmuş besinlerde magnezyum miktarları azalmaktadır. Örneğin beyaz un da yapılan işlemler magnezyumu arındırmaktadır. O yüzden tam ekmek ürünleri tercih edilmelidir. Su da bir magnezyum kaynağıdır. Ancak sert sularda magnezyum yoğunluğu fazladır. Tatlı sularda bu miktar azaldığı için genellikle günlük alınması gereken magnezyum miktarı hesaplanırken su ile alınan magnezyum göz ardı edilir.
Sigara magnezyum açığını artırıyor
Vücut düzeninin sağlanmasında magnezyumun önemine dikkat çeken uzmanlar, sigara, puro, pipo, nargile içen kişilerde magnezyum ihtiyacının günlük gereksinimin iki katına çıktığını belirtiyor. Magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümünün olmayacağını kaydeden uzmanlar, hücre geçirgenliğinde önemli rol oynayan magnezyumun, kalsiyumun fizyolojik karşıtı olduğunu ifade ediyor.
Özellikle beslenmeye bağlı olmayan magnezyum stoklarının azaldığı durumlarda mineral olarak magnezyum desteği gerektiğinin altını çizen uzmanlar, magnezyumun oral yolla da alınabileceğini, acil durumlarda veya ciddi eksikliklerde ise damar içine magnezyum verilmesinin tercih edildiğini belirtiyor. Şiddetli klinik eksiklik belirtilerini ortadan kaldırmak için uzun süreli magnezyum kullanımının gerektiğine dikkat çeken beslenme uzmanları, magnezyum depolarının tamamıyla dolmasından önce klinik belirtilerde gelişme oluşacağından 6 haftalık uzun dönem tedavi uygulanması gerektiğini bildiriyor.

Sigara bıraktıktan sonra magnezyum eksikliği problem yaratıyor

Sigara bırakan kişilerde her ne kadar magnezyumu yok eden önemli bir faktör ortadan kalmasıyla birlikte, vücuttaki magnezyum eksikliği bir anda giderilmez. Yaklaşık altı haftalık bir iyileşme süresine ihtiyaç duyulur. Bu altı haftalık süre içinde sigara bırakan kişi, nikotinin endorfin salgılatmak suretiyle verdiği duyguyu kaybedince, fazladan bir sinir gerginliği hissedebilir. Kaslarında istem dışı kasılmalar, dikkat dağınıklığı, sersemlik hisleri oluşabilir.

Bu his ve duygulara karşı tedbir olarak günde 300 mg. magnezyum mineralini takviye alınmasında yarar vardır. Bu takviyenin yaklaşık altı hafta / 40 gün kadar devam ettirilmesi tiryakinin sigarasız bir hayata başlamasını kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bundan sonra daha sağlıklı bir hayat sürmesine büyük katkı sağlar. İlerleyen aylar içinde kendinde hissedeceği gerginliklerde bu mineralin birkaç gün alınmasında büyük faydalar vardır.

Ülkemizde Magnezyum Mineralini alabileceğiniz ürünün adı, Magnesium Diasporal 300 dür. Bir ilaç olmayıp, vitamin-mineral türü destekleyici bir ürün olup, eczanelerde reçetesiz satılmaktadır. İçinde vücudun bir günlük ihtiyacını karşılayacak 300 mg. yakın mineral içermektedir. Bir çay bardağı soğuk suda eritilip içilir. Sabah alınması daha fazla etkili olmasını sağlamaktadır. Böbrek yetmezliği sorunu olanların dışında güvenle kullanılabileceği prospektüsünde belirtilmektedir


Kızlarım

Kızlarım
Bu bebekler yoyo'lardan oluşuyor. Çeşitli yünlerden saç yapılıyor.Ağız, burun, gözler ipliklerle yapılıyor.

Yoyo Bebek

Yoyo Bebek
Bebeğin gövdesindeki yoyolar büyük, bacaklarındaki yoyolar biraz daha küçük , kollardaki yoyolar bacaktaki yoyolardan küçük yapılıyor.

BEBEKLERİM ( dolls )

BEBEKLERİM ( dolls )
My dolls Quilting - Bebeklerimi eskimiş penye parçaları kullanarak yaptım. Kıyafetlerini küçülmüş çocuk elbiselerinden yararlandım. Saçlarını yünlerden yaptım.

Blog Arşivi